به دنیای شگفت انگیز محاسبات کوانتومی خوش آمدید! این دوره جامع در ۸ هفته طراحی شده است تا پایهای محکم در محاسبات کوانتومی برای شرکتکنندگان فراهم آورد و آنها را از اصول بنیادی مکانیک کوانتومی به کاربردهای عملی الگوریتمهای کوانتومی راهنمایی کند. با هر پیشزمینه علمی که داشته باشید، این دوره توانمندی شما را برای بهرهبرداری از قابلیتهای محاسبات کوانتومی ارتقا خواهد داد تا بتوانید از این ابزار جدید برای حل مسائلتان در زمینه تحقیقاتی خود استفاده کنید.

chevron_leftدوره میکرومستر کار با کامپیوتر کوانتومی؛ از مبانی تا کاربردها
در طول دوره، شما سفری جذاب و تعاملی را آغاز خواهید کرد و پیچیدگیهای فیزیک کوانتومی، اصول محاسبات کوانتومی، و ابزارها و تکنیک های مورد نیاز برای استفاده موثر از کامپیوترهای کوانتومی را بررسی خواهید کرد. محتوای دوره با دقت و به گونه ای طراحی شده است تا به فراگیران در همه سطوح، از مبتدیانی که هیچ دانش قبلی از مکانیک کوانتومی ندارند تا کسانی که آشنایی لازم را دارند و به دنبال تعمیق درک خود هستند، ارائه شود.
همچنین در این دوره شما به اولین کامپیوتر کوانتومی موجود در کشور دسترسی خواهید داشت تا بتوانید الگوریتمهای خود را بر روی آن اجرا کنید!
workspace_premiumدر پایان کارگاه، به شرکتکنندگان گواهی حضور تقدیم خواهد شد.
chevron_leftاطلاعات برگزاری
زمان برگزاری
۱۳ الی ۱۵ اسفند ۱۴۰۱
مکان برگزاری
سالن جابر ابن حیان
دانشگاه صنعتی شریف
بازه ثبتنام
۸ بهمن الی ۸ اسفند ۱۴۰۱
هزینه ثبتنام
۸۷۰ هزار تومان
(شامل: هزینه کارگاه، پذیرایی و ناهار)
برای دانشجویان مستعد تعداد محدودی کد تخفیف ویژه در نظر گرفته شده است. دانشجویان میتوانند پیش از ثبتنام با ارسال رزومه درخواست استفاده از این کد تخفیف را ثبت نمایند. کمیته برگزاری بعد از بررسی رزومهها نتیجه را اعمال میکند (آخرین مهلت ارسال رزومه ۳۰ بهمن ماه)
chevron_leftسخنرانان و موضوعات

دکتر ابوالفضل بهرامپور
فناوریهای کوانتومی، فرصتها و چالشها

دکتر فرناز فرمان
مخابرات و رمزنگاری کوانتومی

دکتر سید محمود اشرفی
حسگرهای کوانتومی

دکتر مهدی رمضانی
الگوریتمهای کوانتومی

گروه کوانتوم بایولوژی مرکز تحقیقات مهندسی کوانتوم و فناوری فوتونیک
کوانتوم بیولوژي

دکتر علی دلفی رضایی
اندازهگیری فوق دقیق کوانتومی با استفاده از سیستمهای اپتومکانیک

دکتر مرتضی نیکآئین
سختافزار و پیادهسازی کامپیوترهای کوانتومی
chevron_leftعناوین اصلی و بررسی اجمالی
ایجاد امنیت کامل در انتقال اطلاعات یکی از مهمترین نیازهای بشر از دیر باز بوده است. در حال حاضر از روشهای کلاسیک برای دست یافتن به خط امن استفاده میشود که قابل شکستن توسط استراقسمع کننده است. نشان داده شده است که با استفاده از قوانین مکانیک کوانتومی میتوان به امنیت کامل خط دست یافت. در این کارگاه روشهای مختلف توزیع کلید کوانتومی و پیشرفتهایی که در این حوزه انجام شده است مورد بررسی قرار میگیرند.
مکانیک کوانتومی پارادایمی برای انجام محاسبات ارائه میدهد که بسیار سریعتر از روشهای کلاسیک است. با استفاده از کامپیوترهای کوانتومی میتوانیم مسائلی در مدت زمان کم حل کنیم که حل آنها با ابر کامپیوترهای کلاسیک با توجه به محدودیتهای زمانی ناممکن است. در این کارگاه به معرفی الگوریتمهای کوانتومی و چگونگی افزایش سرعت محاسبات با استفاده از آنها خواهیم پرداخت.
امروزه یکی از اهداف مهم تحقیقاتی اندازهگیری کمیتهای فیزیکی با دقت و حساسیت بالا است. حسگرهای کوانتومی میتوانند تغییرات بسیار کوچک در یک محیط نویزی را با بهرهگیری از پدیده های کوانتومی مانند تداخل کوانتومی، درهمتنیدگی و حالت چلانده اندازهگیری کنند. به عبارت دیگر، حوزه حسگر کوانتومی با طراحی و مهندسی منابع حالات کوانتومی و اندازهگیری کوانتومی سرو کار دارند، که میتواند عملکرد رویکرد کلاسیکی را در تعدادی از کاربردهای فناوری بهبود دهد. در این کارگاه بعد از معرفی اجمالی انواع حسگرهای کوانتومی، تلاش میشود تا به طور ویژه به حسگر رادیوی کوانتومی بپردازیم.
در یک تعریف انتزاعی، کامپیوتر کوانتومی بستری است که قابلیت اجرای الگوریتمهای کوانتومی را دارد. الگوریتمهای کوانتومی به لطف منطقی که از آن استفاده میکنند بسیار کارآمدتر از الگوریتمهای کلاسیک هستند. اما پیادهسازی آنها به اشیائی نیاز دارد که از منطق کوانتومی پیروی میکنند؛ بنابراین، یک کامپیوتر کوانتومی هنر طراحی و پیادهسازی معماری کامپیوتر با استفاده از اشیاء کوانتومی (تک اتمها، تک فوتونها، نقاط کوانتومی و …) میباشد. از این منظر روشن است که کامپیوترهای کوانتومی را نبایست بهعنوان تعمیم پیوستهای از کامپیوترها و سوپرکامپیوترهای دنیا دانست، بلکه کامپیوترهای کوانتومی یک جهش از فناوری پردازندهها محسوب میشوند؛ بنابراین، کامپیوترهای کوانتومی که سرعت پردازش اطلاعات را بطور جهشواری (چندین مرتبهی بزرگی) نسبت به بهترین ابرکامپیوترهای حال حاضر دنیا افزایش میدهند، انقلابی را رقم خواهند زد که تمام ابعاد زندگی بشر را دچار تحول میکند. در این کارگاه ابتدا به معرفی معماری کامپیوترهای کوانتومی پرداخته، سپس بر روی لایهی کوانتومی این کامپیوترها متمرکز میشویم. انواع بسترهای مناسب برای طراحی لایه کوانتومی را برشمرده و ملاکهای لازم این لایه را همراه با چالش های طراحی آنها معرفی میکنیم. در آخر به عنوان یک نمونه، معماری کامپیوترهای مبتنی بر بستر تشدید مغناطیسی هسته (NMR) را که به نوعی پردازش کوانتومی را به صورت آنسامبلی انجام میدهند را بطور کامل بررسی میکنیم.
اهمیت دانش فیزیک کوانتومی و شیمی کوانتومی در علم زیستشناسی از همان سالهای اولیهی پیدایش مکانیک کوانتومی خود را نشان داد. نیلز بور در کتاب فیزیک و راز حیات این امر را بصورت مکتوب درآورد و تا به امروز بصورت بسیار پراکنده از ظهور کوانتوم در دنیای زیستی صحبت میشود. با یک مرور کلی در ادبیات مسئلهی فوق میتوان به چندین مورد بررسی شدهی زیستی در دنیای کوانتومی رسید:
• نقش پدیدهی تونلزنی کوانتومی در برخی از واکنشهای آنزیمی
• نقش اسپین الکترونها در جهتیابی موجودات زنده، تنظیمات متابولیک در موجودات زنده و تنظیمات ROS (Reactive Oxygen Species)
• نقش Chiral Induced Spin Selectivity در موجودات زنده
• نقش بیوفوتونها – تک فوتونها یا کم فوتونها – در انتقال اطلاعات در شبکهی عصبی موجودات زنده
• نقش FRET (Forster resonance energy transfer) در رژیمهای مختلف، در پروتئینهایی مانندGFP (Green Fluorescent Proteins)
• پدیدهی کوانتومی Wavefunction Delocalization در فتوسنتز
• نقش نویزهای فونونی در انتقال انرژی در المانهای زیستی
ما در این کارگاه به معرفی این موارد میپردازیم.
پشتیبانی و درخواست تخفیف ویژه برای دانشجویان مستعد
(تا ۵۰٪ تخفیف ویژه برگزیدگان)
(آخرین مهلت درخواست ۳۰ بهمن ماه)
chevron_leftسوالات متداول
مکانیک کوانتومی روشهای نوین برای بهبود عملکرد فناوریهای کلاسیک ارائه میدهد از این رو آشنایی اولیه با فناوریهای کلاسیک ضروری است. هر چند در این کارگاه سعی خواهیم کرد این مفاهیم را نیز پوشش دهیم. علاوه بر آشنایی اولیه با فناوریهای کلاسیک، آشنایی اولیه با مفاهیم مکانیک کوانتومی بسیار مفید خواهد بود.
مکانیک کوانتومی تحولات زیادی در حوزه فناوری ایجاد کرده است که هدف ما از برگزاری این دوره معرفی فناوریهای مبتنی بر مکانیک کوانتومی است. به طور خلاصه مکانیک کوانتومی در حوزه محاسبات و کامپیوترها باعث افزایش سرعت محاسبات، در حوزه مخابرات باعث افزایش امنیت ارتباطات و در حوزه حسگرها باعث افزایش دقت اندازهگیریها شده است.
در سطح جهانی سرمایهگذاریهای کلانی در توسعه فناوریهای کوانتومی انجام شده است که بازار کار بزرگی در این حوزه ایجاد کرده است. در سطح ملی نیز اخیرا توجهات به این حوزه جلب شده است که نوید سرمایهگذاریهای بیشتر در این حوزه را میدهد.
بله، بعد از پایان دوره گواهی شرکت در دوره با تایید دانشگاه صنعتی شریف به همه شرکتکنندگان در آن ارائه خواهد شد.
خیر، متاسفانه مطالب این دوره فقط به صورت حضوری ارائه میشود.
مدت زمان برگزاری دوره ۳ روز از ۱۳ ام تا ۱۵ ام اسفند ماه است. در هر روز کارگاه ۴ سخنرانی یک و نیم ساعته خواهیم داشت. دو سخنرانی قبل از ظهر و دو سخنرانی دیگر بعد از صرف نهار و بعد از ظهر خواهد بود.
مخاطبین اصلی دوره، دانشجویان، فارغ التحصیلان، اساتید علوم پایه، مهندسی و پزشکی هستند. ولی دانشآموزان و کلیه افرادی که مطالعاتی در این زمینه داشتهاند و به این حوزه علاقهمند هستند میتوانند از محتوای ارائه شده در دوره بهرهمند شوند.
بله، شما میتوانید از طریق همین سایت تا یک ماه با اساتید دوره ارتباط داشته باشید.
آموزشهای این دوره به صورت نظری ارائه میشود. در دورههای بعدی قسمتهای آزمایشگاهی و کار عملی نیز اضافه خواهد شد.
بله، در صورت داشتن هر سوال دیگر میتوانید از طریق تلفن گویای مدرسه و یا سایر راههای ارتباطی ما با واحد پشتیبانی در ارتباط باشید.