PsiKet Podcast

پادکست مدرسه علم و فناری کوانتوم ( سایکت )

پادکست های مدرسه

آنچه در رادیو سایکت خواهی شنید
تولد کوانتوم

مکانیک کوانتومی دنیایی رو توصیف میکنه که با قوانین کاملا متفاوت از تجربیات زندگی روزمرمون کار میکنه و یه سری قوانین و رفتارهای عجیب غریب این دنیارو برامون توضیح میده.

معمای کوانتومی

دنیای عجیب و جدید مکانیک کوانتومی با توجیه پدیده فوتوالکتریک مسئله ذهنی چالش‌برانگیزی رو برای اندیشمندان به وجود آورد، موجی بودن یا ذره‌ای بودن مسئله این بود؟

دانمارک طلایی

اولین جرقه‌های مکانیک کوانتومی، امید جدیدی به فیزیک دانان کلاسیکِ به بن بست رسیده در پایداری اتم داد.

شاهزاده دوگانگی

جسارت یک شاهزاده آشکار کرد که تنها یک جهان وجود دارد که برخی از ویژگی‌های آن را می‌توان با تئوری موج، و برخی دیگر را با نظریه ذره‌­ای توضیح داد.

امپراتور عدم

هر چه موقعیت ذره دقیق‌تر مشخص شود، سرعت در این لحظه با دقت کمتری محاسبه می‌شود و بالعکس. این معروف ترین جمله علمی هایزنبرگ است که هر چند جمله ای کوتاه است اما فلسفه ای عمیق برای شناخت ما از جهان را مطرح می کند.

خشم آفرینش، ویژه‌نامه‌ی اپنهایمر

این قسمت به مناسبت اکران فیلم اپنهایمر پخش می‌شود:
او به پرزیدنت ترومن Truman گفت: آقای ترومن من احساس می کنم که دستم به خون آغشته شده است. ترومن دستمالی از جیبش بیرون آورد و گفت: می خواهی آن را پاک کنی؟ پس از این ملاقات، پریزیدنت به رییس دفترش میگوید دیگر این بچه ننر را به دفترم راه ندهید.

گربه در جعبه

ماهیت بنیادین واقعیت چیست؟ چگونه میتوان رفتارهای بظاهر متناقض ذرات در سطح کوانتومی را با درک کلاسیک خود از جهان تطبیق بدیم؟ آیا این بینش می تواند توضیحی بر اخلاقیات متناقض انسانی ارائه بده؟
لطفا سوء تفاهم نشه من دانشمندم معلم اخلاق نیستم.

آیا خدا تاس می‌اندازد؟

رابرت اوپنهایمر فیزیک‌دان آمریکایی روزی گفته بود : «پرینستون یک دیوانه‌خانه است، و اینشتین یک دیوانه.»

نابغه خاموش

:سازگاری ریاضیاتی برای او مهم‌تر از مطابقت آن با واقعیت تجربی بود. او روزی گفت

برایم اهمیتی ندارد که که یک نظریه با واقعیت مطابقت داشته باشد یا نه. زیرا نمی‌دانم واقعیت چیست و به آن اهمیتی هم نمی‌دهم . من به زیباییِ .ریاضیِ نظریه، ارزش می‌دهم

شکست موضعیت

سال 1964 قضیه­‌ی پیشگامانه­‌ای ارائه شد که زمینه را برای بازگشایی پیوندهای عمیق و گیج کننده بین ذرات درهم تنیده فراهم کرد و مفاهیم کلاسیک رئالیسم موضعی را با چالش عمیقی روبرو ساخت.

جهان موازی و ذهن رویایی

این قسمت دهم از فصل اول رادیو سایکت هست. در قسمت‌های قبلی گفتیم که از گربه‌ی زنده یا مرده گرفته تا کنش‌های شبحوار از راه دور، فیزیک کوانتومی از ویران کردن شهود مستقیم ما در مورد چگونگی کار جهان لذت می برد. فیزیکدان‌‌ها سعی می کنند با کمک تفسیرهای فلسفی سازگار با تجربه درباره آنچه که در سطوح بنیادین نظریه کوانتومی وجود دارد به سوالات چالش برانگیز این نظریه پاسخ دهند. کمتر نظریه‌ای در علم وجود دارد که راه‌های مختلفی برای نگریستن به آن وجود داشته باشد اما چرا با چنین چیزی مواجهیم؟ در این قسمت به یکی از تفسیرهای چالش‌برانگیز مکانیک کوانتومی به نام جهان‌های موازی می پردازیم.

جوکر کوانتوم

پس از جنگ جهانی دوم من خیلی نگران بمب اتمی بودم. نمی دانستم که آینده چه خواهد شد،  چنین پیامدی از علم آشکارا ویرانی به بار می آورد و سبب نابودی انسانها می شدد. بنابراین سوال این بود که آیا نوعی شیطان در علم دست دارد؟

قسمت پایانی (اختتامیه فصل اول )

در این مجموعه 12 قسمتی از پادکست رادیو سایکت، سفری اکتشافی به دنیای فیزیک کوانتومی را شروع کردیم و به بیوگرافی دانشمندان پیشگام کوانتوم مانند ماکس پلانک، آلبرت انیشتین، نیلز بور و بسیاری دیگر که درک ما از ماهیت بنیادین واقعیت را تغییر داده­اند، می پرداخت. در نتیجه ی  نمایش ریاضی و آزمایشات ذهنی که نوابغ فیزیک در قرن بیستم ارائه دادند ؛ چشم انداز کاملا جدیدی را به وجود آورد که واقعیتی را که از جهان می­شناختیم با عدم قطعیت، برهم­نهی و ارتباط شبح واری که می تواند در سراسر کیهان گسترش یابد، جایگزین کرد

اپیزود ویژه روز جهانی کوانتوم

روز 14 آوریل مصادف با 26 فرودین به عنوان روز جهانی کوانتوم نامگذاری شده که این نامگذاری ابتکاری از سوی دانشمندان همین حوزه در سراسر جهانه که در 14 آوریل 2022 به عنوان یک جشن جهانی راه اندازی شد. به همین مناسبت مدرسه سایکت اپیزود ویژه‌ای را برای شنوندگان تهیه کرده است.