chevron_leftمعرفی دومین کارگاه فناوری‌های کوانتومی

دومین کارگاه فناوری‌های کوانتومی در تاریخ ۱۷، ۱۸ و ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۲، در دانشگاه صنعتی شریف برگزار می­‌گردد. در این کارگاه با تکیه بر توانایی علمی اساتید و پژوهشگران برجسته، به ارائه مباحث مطرح در زمینه فناوری‌های کوانتومی از جمله مخابرات کوانتومی، حسگرهای کوانتومی، الگوریتم‌های کوانتومی، سخت افزار و پیاده‌سازی کامپیوترهای کوانتومی، زیست‌شناسی کوانتومی و همچنین تجزیه و تحلیل ظرفیت‌ بازار فناوری‌های کوانتومی و پیشرفت‌های صورت گرفته در این حوزه، پرداخته می‌شود.

با توجه به استقبال بی‌نظیر و تجربه اولین کارگاه فناوری‌های کوانتومی که در اسفند سال گذشته برگزار شد، در نظر داریم در کارگاه امسال، مباحث علمی آن را از سطح آشنایی به سطح کاربردی ارتقا دهیم. این کارگاه بستری را فراهم می‌نماید تا شرکت‌کنندگان بتوانند بینش عمیقی در مورد آخرین دستاوردها و تحقیقات صورت‌ گرفته در زمینه فناوری‌های کوانتومی به دست آورند.

workspace_premiumدارای گواهی حضور از طرف آموزش‌‌های آزاد دانشگاه صنعتی شریف

chevron_leftاهداف

  • آگاهی از دستاوردهای روز علم کوانتوم در کشور و دنیا
  • توسعه و ارتقای دانش متخصصین و علاقه‌مندان به حوزه فناوری‌های کوانتومی
  • ایجاد درک عمیق بین علوم پایه و رشته‌های مختلف مهندسی
  • ایجاد فرصت برای شبکه‌سازی و تبادل اطلاعات در میان شرکت‌کنندگان و متخصصین این حوزه

chevron_leftمخاطبین

در تلاش هستیم تمامی افراد علاقه­‌مند به این حوزه را با هر رده­ علمی، گرد هم آوریم تا ضمن ارتقای علمی آن­ها، فرصتی برای هم‌افزایی، شبکه­‌سازی و بروز استعداد­های نو در زمینه‌های مختلف کوانتوم را فراهم سازیم. بر همین اساس دانشجویان، فارغ‌التحصیلان، اساتید در رشته‌های علوم پایه، مهندسی و پزشکی و همچنین سایر علاقه‌مندان به کسب دانش در حوزه کوانتوم فناوری‌های آن می­‌توانند در این کارگاه شرکت کنند.

chevron_leftاطلاعات برگزاری

زمان برگزاری

۱۷ الی ۱۹ اسفند ۱۴۰۲

۸:۳۰ – ۱۷:۰۰

بازه ثبت‌نام

۱۵ بهمن الی ۱۲ اسفند ۱۴۰۲

مکان برگزاری

سالن جابر بن حیان

دانشگاه صنعتی شریف

هزینه ثبت‌نام

۹۸۰ هزار تومان

(شامل:‌ هزینه کارگاه و پذیرایی)

chevron_leftسخنرانان

دکتر فرناز فرمان

مخابرات و رمزنگاری کوانتومی

دکتر سید محمود اشرفی

حسگرهای کوانتومی

دکتر جواد صالحی 

اینترنت کوانتومی

دکتر مهدی رمضانی

الگوریتم‌های کوانتومی

دکتر حسین گرجی‌زاده

 پیاده‌سازی و سخت افزار کامپیوترهای کوانتومی

دکتر ساره رستمی

شاخه های مختلف کوانتوم بایولوژی

دکتر مرتضی نیک‌آئین

 پیاده‌سازی و سخت افزار کامپیوترهای کوانتومی

دکتر هادی سردارآبادی

تابش فوتون های زیستی از سیستم های زنده

chevron_leftسخنرانان مدعو

Prof. Lorenzo Maccone

University Of Pavia

The Concept of Timein Quantum Mechanlcs

Prof. Clarice  Aiello

University Of UCLA

Quantum Biology

Prof. Mohsen Razavi

University Of Leeds

Quantum Communication Networks

chevron_leftاعضای پنل

دکتر جواد صالحی

عضو هیئت علمی

دانشکده برق

دانشگاه صنعتی شریف

دکتر حمید لطیفی

عضو هیئت علمی

دانشکده فیزیک

دانشگاه شهید بهشتی

دکتر علیرضا بهرامپور

عضو هیئت علمی

دانشکده فیزیک

دانشگاه صنعتی شریف

دکتر وحید کریمی پور

عضو هیئت علمی

دانشکده فیزیک

دانشگاه صنعتی شریف

دکتر مهدی فردمنش

عضو هیئت علمی

دانشکده برق

دانشگاه صنعتی شریف

chevron_leftعناوین اصلی و بررسی اجمالی

چکیده سخنرانی آقای دکتر مهدی رمضانی :

موضوع :  الگوریتم‌های بهینه‌سازی کوانتومی

بهینه‌سازی ترکیباتی (Combinatorial Optimization) شاخه‌ای از بهینه‌سازی است که در آن‌ فضای حالت‌ها (پاسخ‌ها) گسسته است و هدف پیدا کردن بهترین حالت در فضای حالت‌ها است. شمار زیادی از این مسائل در دسته مسائل NP قرار می‌گیرند. در محاسبات کوانتومی روش‌هایی ارائه شده است که به صورت بهینه‌تری می‌توانند این مسائل را حل کنند. از جمله این روش‌ها می‌توان به الگوریتم QAOA و محاسبات کوانتومی تبریدی (Annealing) اشاره کرد. در این ارائه به معرفی این الگوریتم‌ها می‌پردازیم. سپس چگونگی حل یک مساله بهینه‌سازی ترکیباتی معروف به نام فروشنده دوره گرد (Travelling Salesman Problem) را با استفاده از این الگوریتم‌ها بررسی می‌کنیم. در انتهای ارائه، نمایشی از اجرای این الگوریتم‌ها روی کامپیوترهای کوانتومی واقعی را بررسی خواهیم کرد.

 

چکیده سخنرانی آقای دکتر مرتضی نیک‌آئین :

موضوع : الکترودینامیک کوانتومی مدارها: قلمرو کوانتومی در رژیم ماکروسکوپیک

در این ارائه، سفری هیجان انگیز را به دنیای الکترودینامیک کوانتومی مدار (cQED) آغاز می‌کنیم، حیطه‌ای پویا که اصول مکانیک کوانتومی و مدارهای الکتریکی را تلفیق می‌کند. کاوش ما با یک نمای کلی از عناصر اصلی cQED آغاز می شود و در ادامه به نحوه تعامل این عناصر در یک رژیم کوانتومی پرداخته، راه را برای درک عمیق‌تر پدیده‌های کوانتومی در رژیم‌های ماکروسکوپیک هموار می‌کنیم. مفهوم موجبرهای تشدیدگری و اتم‌های مصنوعی را که سنگ بنای  cQED هستند معرفی کرده، نشان می‌دهیم این سازه‌های ساخته شده توسط انسان چگونه می‌توانند رفتار کوانتومی از خود نشان دهند و رویکرد ما به محاسبات کوانتومی و پردازش اطلاعات را متحول ‌کنند. با تحلیلی مبتنی بر مقایسه با الکترودینامیک کوانتومی کاواک (CQED) مزایا و چالش‌های منحصر به فرد cQED را برجسته کرده و بینش‌های ارزشمندی را در مورد تکامل الکترودینامیک کوانتومی و مسیرهای بالقوه آینده آن ارائه می‌دهیم. نشان می‌دهیم چگونه مرتبه بزرگی اعداد می‌تواند فیزیک را در یک سیستم کوانتومی تغییر دهد.

چکیده سخنرانی آقای دکتر حسین گرجی‌زاده  :

موضوع : محاسبات کوانتومی ابررسانایی: نگاهی مفهومی به کیوبیت‌های ابررسانایی و طراحی پردازنده‌های کوانتومی

کامپیوتر کوانتومی ابررسانایی به دلیل مقیاس‌پذیری و پیشرفت‌های چشمگیر در تکنولوژی نانو ساخت، به عنوان یک بستر نوید بخش برای ساخت یک کامپیوتر کوانتومی جهان‌شمول و مقیاس‌پذیر مطرح است. این بستر امکان مهندسی کیوبیت با تغییر هندسه و توپولوژی مدارهای ابررسانایی، سهولت کنترل، خوانش و تنظیم‌پذیری آنها را توسط ابزار‌های الکترونیکی مرسوم چون منابع جریان و ولتاژ الکتریکی فراهم می‌سازد. در این ارائه قصد داریم که بعد از معرفی مقدمات ضروری مربوط به محاسبات کوانتومی گیت محور، در چارچوب الکترودینامیک کوانتومی مدارها، به بررسی لایه کوانتومی و تصدیق ملاک‌های دیوینچنزو در بستر کامپیوترهای کوانتومی ابررسانایی که شامل تعریف انواع کیوبیت‌های ابررسانایی، روش‌های اعمال گیت تک و دو کیوبیتی و خوانش آن‌ها هستند، بپردازیم. با پیگیری این ارائه، همه‌ی کیوبیت‌های ابررسانایی موجود را با رویکردی مفهومی و منسجم به طور متحد درک خواهید نمود و ایده‌های اصلی در کنترل و خوانش آنها را فرا می‌گیرید.

چکیده سخنرانی خانم دکتر فرناز فرمان :

موضوع :  توزیع کلید کوانتومی با استفاده از متغیرهای پیوسته

توزیع کلید کوانتومی امنیت کامل در انتقال اطلاعات را برای ما فراهم می‌کند. نسخه متغیر پیوسته توزیع کلید کوانتومی که در آن از حالت‌های پیوسته نور جهت انتقال کلید استفاده می‌شود از مزیت سادگی در پیاده‌سازی، سازگاری با صنعت مخابرات کلاسیک و عدم نیاز به آشکارسازهای تک فوتون بهره‌مند است که باعث رونق آن در ده‌های اخیر شده است. در این صحبت اصول سیستم توزیع کلید کوانتومی متغیر پیوسته را توضیح می‌دهیم و پروتکل‌های مختلف آن را معرفی می‌کنیم. همینطور روند پیشرفت آن را از نمایش‌های آزمایشگاهی تا پیاده سازی‌های میدانی و نمونه‌های فناوری، از شبکه تا ماهواره مرور کرده چالش‌ها و مزایای آن را بررسی می‌کنیم.

چکیده سخنرانی آقای دکتر محسن رضوی :

امنیت داده، در عصر کوانتوم یکی از مهمترین چالش‌های پیش رو برای اپراتورهای مخابراتی است. با توجه به رشد سریع تکنولوژی‌های مربوط به رایانه‌های کوانتومی، نیاز به پیاده‌سازی پروتوکل‌هایی که امنیت داده را بدون تکیه بر پیچیدگی محاسباتی تضمین می‌کنند بیش از پیش ضروری شده است. خوشبختانه تکنولوژی‌های کوانتومی روشی پیش روی ما قرار می‌دهند که این مشکل را به‌صورت بالقوه حل می‌کند. در این روش که به توزیع کلید کوانتومی موسوم است با ارسال سیگنال‌هایی به ضعیفی یک تک فوتون امکان ردیابی استراق سمع در حین توزیع کلید امکان‌پذیر می‌شود. با این حال، پیاده‌سازی این سیستم‌ها بدون مشکل نخواهد بود. علاوه بر آن در آینده پروتکل های پیشرفته‌تری نیاز خواهد بود که بوسیله آن داده‌های کوانتومی بصورت مطمئن بین دو کاربر شبکه منتقل گردد. در این سخنرانی، بعد از توضیح عملکرد این نوع پروتکل‌های کوانتومی، چالش‌ها و امیدهای پیش رو بحث و بررسی می‌شود.

چکیده سختراتی آقای دکتر سید محمود اشرفی :

موضوع : ارتعاش‌سنج کوانتومی

اندازه‌گیری دقیق کمیات فیزیکی همواره به دلیل نویزهای محیطی و نویزهای بنیادی دارای محدودیت‌هایی است. حسگرهای کوانتومی، با استفاده از اشیاء و منابع کوانتومی توانایی غلبه بر این محدودیت‌ها و عبور از مرزهای دقت و حساسیت کلاسیک را دارند. در این ارائه، ما ابتدا حسگرهای کوانتومی را معرفی و سپس به طور ویژه به فناوری ارتعاش‌سنج کوانتومی خواهیم پرداخت. این فناوری، از حسگر امواج رادیویی کوانتومی بر پایه بخار اتمی بهره می‌برد. بعد از معرفی پدیده‌های کوانتومی مورد نیاز، به اصول کار، نحوه طراحی و پیاده‌سازی تجربی این فناوری خواهیم پرداخت.

چکیده سخنرانی خانم دکتر ساره رستمی :

موضوع : مروری بر معرفی کوانتوم بیولوژی و شاخه‌های مختلف آن

در طول تاریخ بسیاری از پدیده‌های زیست‌ شناسی با توجه به منطق و علم کلاسیک قابل توجیه نیستند که در اینجا جایگاه و نقش علم کوانتوم تحت عنوان پدیده شناسی کوانتومی برجسته می‌گردد. از طرفی محققان در تلاش هستند تا از ابزارهای کوانتومی در جهت تحقیق و توسعه فناوری‌های جدید در علم زیست شناسی برای مطالعه و تجزیه و تحلیل دقیق‌تر فعالیت‌های مغز و سایر سیستم‌های موجودات زنده استفاده کنند که کاربردهای مختلفی برای بهتر زیستن بشر دارد.

ظرفیت تکمیل میباشد !

chevron_leftبرنامه زمان بندی دومین کارگاه آموزشی

chevron_leftسوالات متداول

شما می‌توانید از تاریخ ۱۰ بهمن تا تاریخ ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ با مراجعه به سایت مدرسه سایکت و ایوند در این کارگاه ثبت نام نمایید. وارد سایت مدرسه سایکت شوید و در قسمت کارگاه، ثبت نام خود را انجام دهید.
هزینه کارگاه 980.000 هزارتومان است که دانشجویان می­توانند با بارگذاری عکس کارت دانشجویی خود در سایت، از تخفیف ۲۰ درصدی کارگاه استفاده کنند.
افرادی که تا تاریخ ۱۷ بهمن ثبت نام کنند شامل تخفیف ۱۰ درصدی می­شوند. همچنین دانشجویان عزیز می­توانند با ارائه کارت دانشجویی خود از تخفیف ۲۰ درصدی بهره‌مند شوند. شما می‌توانید در صورت معرفی کارگاه به دوستان خود و ثبت نام به‌ صورت گروهی از تخفیف ۱۵ درصدی استفاده کنید.
دانشجویان، فارغ التحصیلان، اساتید در رشته‌های علوم پایه، مهندسی و پزشکی و همچنین سایر علاقه‌مندان به کسب دانش در حوزه کوانتوم می­توانند در این کارگاه شرکت کنند.

برای درک بیشتر مباحث مطرح شده در کارگاه فناوری‌های کوانتومی، به شرکت‌کنندگان پیشنهاد می‌کنیم که درک پایه‌ای از مفاهیم و اصول کوانتومی داشته باشند. این کارگاه برای دانشجویان، محققین و علاقه‌مندان به علم کوانتوم و فناوری‌های آن طراحی شده است. پیش‌نیازهای زیر برای شرکت‌کنندگان توصیه می‌شود:
o دانش پایه مکانیک کوانتومی: آشنایی با اصول بنیادی مکانیک کوانتومی، از جمله دوگانگی موج-ذره، برهمنهی و درهمتنیدگی، پایه محکمی برای درگیر شدن با موضوعات پیشرفته ارائه شده در کارگاه فراهم می‌کند.
o دانش ریاضی: درک راحت مفاهیم ریاضی، به ویژه جبر خطی و حساب دیفرانسیل و انتگرال، برای درک زیربنای ریاضی الگوریتم‌های کوانتومی و محاسبات مفید خواهد بود.
o درک پایه‌ای از نظریه اطلاعات: درک مقدماتی از مفاهیم نظریه اطلاعات، مانند کیوبیت‌ها، گیت‌های کوانتومی و مدارهای کوانتومی، برای علاقه‌مندان به محاسبات کوانتومی و ارتباطات کوانتومی می‌تواند مفید واقع گردد.
o علاقه به فناوری‌های کوانتومی: اشتیاق و علاقه واقعی به کاربردهای فناوری‌های کوانتومی در حوزه‌های مختلف، از جمله مخابرات و حسگرهای کوانتومی، به تجربه‌ای عمیق و جذاب کمک می‌کند.
o مهارت‌های برنامه‌نویسی (اختیاری): اگرچه اجباری نیست، داشتن برخی مهارت‌های برنامه‌نویسی، به ویژه در زبان‌هایی که معمولا در محاسبات کوانتومی مانند پایتون یا Qiskit استفاده می‌شود، می‌تواند درک شرکت‌کنندگان را برای کشف جنبه‌های عملی محاسبات کوانتومی افزایش دهد.
*توجه داشته باشید که این کارگاه به گونه‌ای طراحی شده است که طیف وسیعی از پیشینه‌ها و علایق موجود در جامعه علم و فناوری کوانتومی را در خود جای می‌دهد. در حالی که برخی از جلسات ممکن است به موضوعات پیشرفته بپردازند، تلاش می‌شود زمینه‌ و توضیحاتی ارائه شود تا شرکت کنندگان بتوانند این موضوعات را نیز دنبال کنند.

بله، با شرکت در این کارگاه، گواهی حضور از طرف آموزش‌های آزاد دانشگاه صنعتی شریف به شرکت‌کنندگان اعطا می‌گردد.
این کارگاه در تاریخ 17، 18 و 19 اسفند ماه ۱۴۰۲، در سالن جابر بن ‌حیان دانشگاه صنعتی شریف برگزار خواهد شد.
متاسفانه با توجه به محدود بودن ظرفیت خوابگاه‌های دانشگاه امکان تخصیص خوابگاه به شرکت‌کنندگان عزیز وجود ندارد.
به علت بالا بردن بازدهی کارگاه و ایجاد هم افزایی در میان شرکت‌کنندگان، شرکت در کارگاه بصورت حضوری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed